Robotizace v gastronomii: není jiné cesty

Tomuto tématu se budeme v Gastro & Inovace věnovat čím dál častěji. Protože čím dál více vstupuje na pole gastronomie všudypřítomná automatizace a robotizace. Právě v oblasti gastra jsou takzvaní koboti budoucností, která je méně vzdálená, než si mnozí dovedeme (či chceme) představit.

Legendární hláška z legendárního filmu, že „skláři nebudou mít co žrát“, není tak úplně na místě. A naopak už je nějakou dobu prokázáno, že robotizace ve skutečnosti nezaměstnanost snižuje. „Ekonomiky, které jsou více robotizované, jsou produktivnější a tím i více konkurenceschopné. Díky tomu získávají na trhu více zakázek a rostou,“ vysvětlil aktuální trend v rozhovoru pro IDNES Vítězslav Lukáš, šéf jablonecké společnosti ABB, která je jedním z nejvýznamnějších evropských výrobců v oblasti robotiky.

Rostoucí cena lidské práce, a přitom stagnující produktivita a kvalita, se dostávají do stále většího nepoměru a otevírá se budoucnost pro takzvané koboty. To jsou kolaborující roboti pracující po boku člověka. Člověk je velmi flexibilní a dovede se rychle přizpůsobit nové situaci. Kobot zase pracuje trvale s vysokým stupněm přesnosti. A zatímco klasický průmyslový robot musí kvůli bezpečnosti pracovat za ochranným oplocením, v případě kobotů toto opatření odpadá, díky jejich citlivosti, momentovým senzorům, oblým tvarům a dalšímu přizpůsobení. V oboru gastra nalezne spojení lidské práce s robotizací své opodstatnění nejen v pásových výrobnách potravin, ale už i v běžných gastronomických provozech.

„Doba robotů je opravdu tady a jsem si jistý, že pro náš obor je to správná a vlastně jediná možná cesta,“ říká Jan Mach z firmy Gastro Mach, která dodává na český trh technologie pro profesionální gastronomii. „Teď spolupracujeme na dvou konkrétních projektech s přímou automatizací. Jedním z nich je výrobna jídla, kde robot skládá plechovky k expedici,“ dodává Mach a jako další příklad uvádí třeba vykulovačku s děličkou pro pizzerie a malé pekárny. „Provozy doslova úpí nad nedostatkem personálu a přesně tento typ stroje může ušetřit chybějící ruce,“ myslí si Jan Mach.

Výrobci v oboru robotiky a automatizace vidí právě ve službách obrovský potenciál a očekávají dramatické změny. „Na základě našeho vývoje i poptávky si troufnu odhadnout, že roboti řádně zamíchají kartami v takových oborech, jako jsou pohostinství, zdravotnictví či sociální služby. A nepůjde jen o úsporu nákladů, ale i o hygienu a bezpečnost,“ potvrdil v rozhovoru Vítězslav Lukáš z ABB.

Podívejte se na příklad automatické práce v gastronomii: dělení a vykulování těsta – vhodné pro pizzerie a malé pekárny (video: Gastro Mach):