Kotel, který vaří, míchá a šetří čas, nervy i peníze

Kotel, který sám uvaří bez toho, aniž by kuchařka stála u stroje a dlouhým kopistem pracně promíchávala a hlídala vaření. O vše se postará automat. Je to inovace? No, není. Tato zařízení jsou na trhu již řadu let. A přesto pro mnoho škol, domovů či jiných velkých vývařoven je kotel s automatickým mícháním strojem doslova z jiného vesmíru.

Starý kotel dosloužil a ve školní jídelně nutně potřebují nový. Na vývary, na omáčky, na bramborovou kaši … zkrátka na běžné vaření v množství odpovídajícím velikosti školy a počtu strávníků. Vedoucí kuchyně si prohlíží katalogové nabídky na klasické kotle a zaujme ji mezi nimi „novinka“ – moderní varný kotel s automatickým mícháním. „To je drahé, to mi škola nikdy nekoupí,“ lamentuje zkušená vedoucí. Má ráda staré pořádky a novým věcem se raději vyhne. Holky by se to stejně nenaučily ovládat.

Střih. Jen o pár desítek kilometrů vedle, v jiném městě, v jiné škole. Vedoucí kuchyně právě předložila řediteli jednoduchý ekonomický výpočet, jak při pořízení investičně dražšího zařízení může kuchyně uspořit na provozních nákladech nemalé peněz. Návratnost pořizovací ceny je nezpochybnitelná a škola s pomocí dotačních fondů pořizuje nový míchací kotel.

Například bramborovou kaši pro čtyři stovky dětí jsou dnes schopni připravit za čtyřicet minut. Dřív uvařili brambory v klasickém kotli, scedili je, vylovili, převezli k míchacímu robotu, který sice krásně našlehá brambory s mlékem a máslem, ale zvládne jednorázově maximálně 50 kilo, takže celý proces se musí několikrát opakovat. Dřina, čas, elektrická energie … to vše se počítá do provozních nákladů.

Pokrok ovšem nezastavíš, a tak se i z obyčejných varných kotlů vývojem staly multifunkční programovatelné stroje s hlídáním teplot, přednastavenými recepty, uloženými programy, nebo třeba se speciální funkcí automatického zchlazování, které umožní uvařené pokrmy ihned prudce ochladit a tím připravit k uskladnění.

Vařit zelí nebo rizoto pro větší množství strávníků v klasických kotlích je pořádná dřina, o tom vědí ve velkých kuchyních své. Promíchávat sto kilogramů jídla, aby se nepřipalovalo, na to je potřeba pořádně vypracované svaly.

Na tomto obrázku je názorně vidět příprava bramborové kaše tradičním starým způsobem, od uvaření brambor, jejich rozmixování v robotu, přípravou másla, rozšleháním, a současně je vidět pokles finální teploty od uvaření brambor po jejich transport do výdeje. Není třeba dodávat, že každý ze znázorněných úkonů vyžaduje aktivní zapojení personálu.

Na dalším obrázku je znázorněna příprava bramborové kaše moderním způsobem za pomoci míchacího kotle. Kromě kratšího času a méně námahy je významným argumentem přesnost a stálost požadovaných teplot. Vyklápění vány kotle už je pak samozřejmou pomocí pro přípravu k

Proč a kdy byste neměli uvažovat o pořízení kotle s automatickým mícháním? Argumentem nikdy nemůže být obava z nových technologií. Ještě před čtvrtstoletím byl mobilní telefon výsadou pár jedinců a dnes si život bez něj nikdo neumíme představit. S vybavením pro gastronomii je to stejné, takže u multifunkčních kotlů může být jedinou z překážek pouze a jen prostor kuchyně. Kotel s vyklápěním potřebuje půdorysně více místa před sebou i za sebou a špatně se umísťuje do klasické varné linky. Projektanti a specialisté na gastro-provozy ale dnes dokáží i z minimálního prostoru skutečně „vytřískat“ maximálně efektivní pracoviště, takže za pokus to určitě stojí.

No a pak už jen přesvědčit ty, kdo rozhodují o nákupech ve vašem zřízení, že toto je ta správná investice, která se vyplatí. Ona se totiž skutečně vyplatí.

Máte-li jakékoliv nejasnosti ohledně těchto zařízení, zašlete svůj dotaz na emailovou adresu: info@gastro-inovace.cz

Rovněž vám můžeme na základě parametrů běžného týdenního jídelníčku, počtu strávníků, personálu a dalších údajů zpracovat nezávaznou analýzu výpočtu vhodné velikosti kotle.

A také se můžete podívat na největšího výrobce těchto zařízení, finský METOS (klikněte sem)

VIDEO: Takhle se vaří 400 kg bramborové kaše moderním způsobem